tisdag 28 juli 2009

Gökalund - igår och idag

Jag blir allt mer övertygad om hur viktigt det är att försöka fånga vardagen i bilddokumentationen. När man tittar på gamla bilder är det vardagslivet och vardagsmiljöerna, bilderna som verkligen berättar om hur det såg ut, som väcker störs intresse. Och som rymmer mest information och kunskap.

Så här på små orter är det lätt att bli van vid hur det ser ut. Man tänker att det har sett lika dant ut i evigheter. Allt är sig likt och knappast något förändras. Sant är väl att förändring på landsbygden ofta sker lite långsamt och i begränsad omfattning. Så att vi knappt hinner märka det. Men likväl förändras även de små samhällena. Och över större tidsrymder blir detta plötsligt uppenbart. Då är det också viktigt att dokumentera så att det går att följa förändringarna och göra det möjligt att berätta om hur det var "förr".

Se på bilden ovan. Det är ett vykort från Gökalund i Bergkvara, taget vid nuvarande E 22 mot norr. Fotografen har stått ungefär där järnvägen (nu gång och cykelvägen) korsar stora vägen. Centralt i bilden finns bebyggelsen vid korsningn mot hamnen (och nu mot Torsås, förr låg dock avfartsvägen mot Torsås längre norrut). De långa skuggorna antyder att bilden togs på eftermiddagen och de kala träden att det var vår eller kanske sen höst. Vykortet skickades i augusti 1915 och bilden togs kanske några år tidigare.

Ungefär samma vy ser du nedan, men tagen i juli 2009. Dagens Gökalund, det är samma plats men ändå en helt annan. Visst, är man skarpögd kan man väl ana sig till att det är samma plats. En del av husen står ännu kvar. Men inte går det gärna att blunda för att förändringarnas vind även svept med sig "en liten håla" som gökalund in i en annan tid. Den tid som är vår. Men vad annat kan man egentligen vänta sig? Det har passerat när 100 år mellan de båda bilderna. Och kanske, om ytterligare hundra år, kommer någon att begrunda den här bilden och tänka på hur annorlunda allt var då, sommaren 2009. Om nu våra moderna digitala bilder verkligen bevaras så länge?

Mer om Gökalund finns att läsa om du klickar här.

Har du gamla bilder från bygden? Vill du dela med dig av dessa? Kontakta då gärna Söderåra Hembygdsgille, vi tar gärna emot sådan dokumentation och kopierar för bevara och tillgängliggöra. Du kan kontakta oss på: soderakrahembygdsgille@hotmail.com .

2 kommentarer:

  1. Vad händer i framtiden med alla digitala bilder som vi tar? Kommer det att finnas några bilder kvar åt senare generationer? Digitala lagringsmedia har tyvärr inte samma hållbarhet som gamla glasplåtar eller fotonegativ.

    SvaraRadera
  2. Det är en fråga som definitivt borde aktualliseras. Man kan verkligen undra vad som blir kvar av all digitalt sparad information om vårt samhälle idag. Just nu kan jag inte ge något bra svar på den frågan och jag kan inte på rak arm säga om hembygdsrörelsen har någon utarbetad strategi för denna problematil. Jag får återkomma när jag vet något mer.

    PP

    SvaraRadera